Yunanistan Vizesi

Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan vizesi gerekli işlemleri konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan vize merkezleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinden Yunanistan sınırlarına seyahat planı olan ve geçerli Schengen vizesi bulunmayan Umuma Mahsus Pasaport sahiplerinin Yunanistan vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Schengen vizesi sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize geçerlilik sürelerini ve Schengen vizesi ile seyahat kurallarını kontrol ederek Yunanistan sınırlarına seyahat edebilmektedir.

Yunanistan ülke sınırları içerisine Hususi PasaportDiplomatik Pasaport ve Hizmet Pasaportu ile edilebilmektedir. Seyahat planlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 180 gün içinde 90 ikame gününü aşmayan seyahatleri için vize sahibi olma zorunlulukları bulunmamaktadır. Yunanistan (C Tipi) kısa süreli vize başvuruları konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Vize başvuru sahibi gerek görülmesi halinde konsolosluk tarafından davet edilebilmektedir. Yunanistan Konsolosluğunun başvuru sahibini davet etmesi halinde ziyaret randevu alınarak gerçekleştirilmektedir.

Yunanistan Konsolosluğuna vize başvurularının yetkilendirilmiş vize merkezleri ve akredite seyahat acenteleri aracılığı ile yapılması halinde vize süreci aracı kurum üzerinden takip edilebilmektedir. Vize başvurularının değerlendirme ve onay verme yetkisi Yunanistan Türkiye Dış Temsilcilikleri olan İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğuİzmir Yunanistan Başkonsolosluğu ve Ankara Yunanistan Büyükelçiliği‘ne aittir. Vize başvuru merkezleri ve seyahat acentalarının gerçekleştirilen başvuruları değerlendirme ve onay verme yetkisi bulunmamaktadır.

Yunanistan Konsolosluğu Vize İşlemleri

Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan vizesi başvuru işlemleri için vize başvurusunda bulunacak vatandaşların öncelikle ikamet ettikleri il ve ilçeye hizmet sağlayan Yunanistan Konsolosluğunu öğrenmeleri gerekmektedir. Yunanistan Konsoloslukları yetki alanlarına göre hizmet sağlamaktadır. Vize başvurusunda bulunacak vatandaşların ikamet bölgesine hizmet veren konsolosluğun kısa süreli vize başvurularını direkt olarak kabul edip etmediğini öğrenmesi gerekmektedir. Konsolosluğun başvuruyu kabul etmesi halinde başvuru sahibi işlemlerini doğrudan gerçekleştirme hakkına sahiptir.

Vize başvuru sahibinin ikamet bölgesine hizmet veren Yunanistan Konsolosluğu bulunmaması halinde başvuru işlemleri konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu vize merkezleri ve seyahat acentaları aracılığı ile kabul edilmektedir. İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu vize başvurularını yetkili vize başvuru merkezleri aracılığı ile kabul etmektedir. İstanbul ve çevre illerinde ikamet eden ve Yunanistan Schengen vize başvurusunda bulunacak vatandaşların işlemlerini yetkilendirilmiş kurumlar aracılığı ile gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Vize başvuru merkezleri vize müracaatlarını randevu sahibi olma koşulu ile kabul etmektedir. Yunanistan vizesi için gerekli olan evrakların eksiksiz olarak bir araya getirilmesi ile birlikte vize başvurusu için randevu alınmalıdır. Randevu saatinden 30 dakika önce başvuru merkezlerine gidilmesi gerekmektedir. Vize başvuru dosyanın onaylanması halinde başvuru sahipleri biyometrik bilgilerini alınacaktır.

Biyometrik Bilgi Beyanı

25 Eylül 2014 tarihi itibariyle Yunanistan ve diğer Schengen üye ülkeleri Biyometrik Bilgi Beyanı Sistemine geçiş yapmış bulunmaktadır. Biyometrik Bilgi Kaydı Sisteminin kullanılmaya başlanması ile birlikte vize başvurusu gerçekleştirecek vatandaşların parmak izlerini, elektronik imzalarını ve biyometrik fotoğraflarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Belirlenen vize prosedürünü yerine getiren başvuru sahiplerinin bilgileri 5 yıl boyunca sistemde kayıtlı kalarak pasaportlarına VIS ibaresi düşülmektedir. Yunanistan Konsolosluğu ve yetkili vize başvuru merkezinin istisnai durumlarda gerek görmesi halinde Biyometrik Bilgi Beyanı işlemi 5 yıl içerisinden tekrardan yapılabilmektedir.

Yunanistan Vize Başvurusu

Yunanistan vize başvurusu sürecinde konsolosluğun başvuruyu kabul etme ve değerlendirme aşamasında oldukça önem arz eden Yunanistan vize başvuru formu dikkatle doldurulması gerekmektedir. Vize başvuru formu konsolosluk tarafından hazırlanan doldurulması zorunlu olan resmi bir formdur. Başvuru formu içerisinde yer alan sorulara gerçeğe uygun ve tutarlı yanıtlar verilmesi gerekmektedir. Vize başvuru formuna verilen yanıtlar ile başvuru aşamasında konsolosluğa teslim edilecek diğer gerekli evrakların birbirini desteklemesi gerekmektedir. Formda bulunan sorulara yanlış ya da tutarsız yanıtlar verilmesi ve evrakların eksik olarak teslim edilmesi halinde başvuru konsolosluk tarafından reddedilebilir.

Vize başvuru formu başvuru sahibi tarafından tarih ve imza atılmış olarak teslim edilmelidir. 18 yaşından küçük başvuru sahiplerinin formları eksiksiz olarak doldurulduktan sonra ebeveynler tarafından imzalanmalıdır.

Yunanistan Konsolosluğu tarafından dikkatle incelenen evraklar arasında Yunanistan Konsolosluğuna hitaben yazılması gereken vize talep dilekçesi yer almaktadır. Dilekçe metni başvuru sahibinin bağlı olduğu şirketin antetli kağıdına yazılmak zorundadır. Vize talep dilekçesi içerisinde Yunanistan sınırlarına yapılan seyahat amacı, tarihler, sponsor ve vize geçerlilik süresi sona ermeden ülkeden ayrılacak olmanın bilgisi verilmelidir. Vize talep dilekçesi başvuru sahibinin bağlı olduğu şirket ya da kurumun yetkilisi tarafından ıslak imza atılmış ve kaşelenmiş olarak olarak beyan edilmelidir.

Yunanistan Vize Başvurusuna İlişkin Önemli Hususlar

Yunanistan Konsolosluğu’nun vize başvuru aşamasında önemli olduğunu belirttiği hususlar aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Yunanistan seyahatleri için yapılacak olan kısa süreli vize başvuruları istisnai durumlar dışında direkt olarak konsolosluğu gerçekleştirilememektedir. Yunanistan Konsolosluğunun gerek görmesi halinde başvuru sahibi konsolosluğa davet edilebilmektedir.
  • Biyometrik Bilgi Sistemine 25 Eylül 2014 tarihi itibariyle geçiş yapılmasından dolayı Schengen vize başvurusunda bulunacak vatandaşların tümü parmak izielektronik imza ve biyometrik fotoğrafını beyan etmekle yükümlüdür.
  • Umuma Mahsus pasaport sahibi olarak Yunanistan sınırları içerisine seyahat etme amacı ile vize başvurusunda bulunacak vatandaşların pasaport sürelerinin 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir. Yunanistan seyahatinin son bulma tarihinden itibaren pasaportlarının en az 3 ay daha geçerli olma zorunluluğu bulunmaktadır.
  • 10 yıldan daha eski, yıpranmış ve vize basımı için içerisinde en az 2 boş sayfa bulunmayan pasaport ile vize başvurusunda bulunulmaması gerekmektedir.
  • Yunanistan Konsolosluğu ve yetkilendirilmiş başvuru merkezlerine teslim edilecek gerekli evraklara ait tarihler güncel olmak zorundadır. 3 aydan daha eski tarihli olan belgeler ile gerçekleştirilen vize başvuruları konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir.

Suriye Vatandaşları İçin Yunanistan Vizesi

Yunanistan sınırları içerisinde seyahat gerçekleştirecek olan Suriye vatandaşlarının vize başvurularını şahsen yapmaları gerekmektedir. Suriye vatandaşları vize başvuru işlemlerini eksiksiz olarak hazırladıkları başvuru evrakları, Yunanca tercümeleri ve Büyükelçilik tasdiki ile birlikte ibraz ederek gerçekleştirmek zorundadır. Başvuru sahibine Polio aşısı yapılmış olduğunu gösteren belgenin gerekli evraklar arasında yer alması gerekmektedir. 3 aydan daha uzun süredir Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Suriye vatandaşlarının Türkiye için geçerli olan ikamet izinlerini ibraz etme yükümlülükleri bulunmaktadır. Türkiye sınırları içerisinden Yunanistan sınırlarına geçiş yaparken Suriye vatandaşlarının Yabancılar Şubesi aracılığı ile alınan Yabancı Tanıtma Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir. Yunanistan’a seyahat edecek Suriye vatandaşları vize başvuru sürecinde konsolosluğun yetkilendirmiş olduğu kurumlardan danışmanlık hizmeti alabilmektedir.

Irak Vatandaşları İçin Yunanistan Vizesi

Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine gelen ve Yunanistan vize başvurusunda bulunacak vatandaşların başvurularını Yunanistan Büyükelçiliği‘ne yapması gerekmektedir. Biyometrik Bilgi Beyanı zorunluluğu nedeniyle başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir. Yunanistan’a seyahat için vize başvurusunda bulunacak Irak vatandaşları vize başvuru formunu eksiksiz ve gerçeğe uygun bilgilere doldurduktan sonra Yunanca tercümeleri ile ibraz etme ile yükümlüdür. Türkçe, İngilizce ya da Yunanca bilmeyen ve başvurularını İstanbul ya da Ankara’dan gerçekleştirecek Irak vatandaşları vize başvuru aşamasında yanlarında tercüman bulundurmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinden Yunanistan ülkesine vize başvurusunda bulunacak Irak vatandaşları başvuru aşamasında konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan vize başvuru merkezi ve turizm/seyahat acentalarından danışmanlık hizmeti alabilmektedir.

Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yunanistan Konsolosluğu hangi durumlarda vize mülakatına çağırmaktadır?

Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan vizesi işlemlerinde gerek görmesi halinde vize başvuru sahiplerini değerlendirme aşamasında mülakata çağırma hakkına sahiptir. Vize mülakatına davet edilmek vize başvurusunun reddedilecek olduğu anlamına gelmemektedir. Yunanistan Schengen vize başvuru aşamasında vize mülakatına çağrılmış olan başvuru sahipleri genellikle ilk kez Schengen vize başvurusunda bulunan kişilerdir. Yunanistan Konsolosluğu, başvuru sahibini görerek seyahat planı ve evrakları ile ilgili soru sormak isteyebilmektedir. Konsolosluk başvuru sahibini bilgilendirerek mülakat aşamasında ek evrak isteyebilmektedir.

Yunanistan Konsolosluğu Vize Departmanı ile vize sahibi olduktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yunanistan Konsolosluğu, Yunanistan vizesi başvuru aşamasında Konsolosluğa sunmuş olduğunuz seyahat planına sadık olmanız gerekmektedir. Pasaport üzerinde yer alan vize geçerlilik tarihi ve giriş hakkı sayısına uygun olarak seyahat etmeniz gerekmektedir. Vize başvuru aşamasında konsolosluğa satın alınmış otel ve uçak rezervasyonu göstermeyerek bu işlemi vize onayından sonra yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda rezervasyonu vize geçerlilik süresine uygun olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Seyahat planı Yunanistan ve başka ülkeleri kapsayacak şekilde araç ile gerçekleştirilecek ise sahip olunan vizenin giriş hakkı oldukça önem arz etmektedir. Yunanistan seyahati boyunca pasaportun güvenli ve temiz bir şekilde daima taşınması gerekmektedir.

Yunanistan sınırlarından giriş yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Yunanistan sınırı ve geçiş noktaları üzerinden giriş yapmanız Yunanistan ülkesinin inisiyatifindedir. Havayolu, denizyolu ve karayolu ulaşımında Schengen kurallarına uygun olarak seyahat edilmesi gerekmektedir. Yunanistan sınır geçişlerinde sınır görevlileri konaklama bilgileri, uluslararası sağlık sigortası bilgilerinin ibraz edilmesini isteyebilmektedir. Yunanistan seyahat planına uygun belge ve evrakların ülkeye giriş anında hazır bulunması gerekmektedir.

Yunanistan vizesi kaç günde çıkar?

Yunanistan vize başvuruları işlemlerin prosedüre uygun şekilde gerçekleştirilmesinin ardından Yunanistan Konsolosluğu tarafından değerlendirilmektedir. Yunanistan Konsolosluğu değerlendirmesi ile birlikte Yunanistan vize başvuruları 7 ila 15 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Seyahat planı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamak adına başvuru işlemlerinin en az 1 ay öncesinden yapılması oldukça önem arz etmektedir.

Yunanistan vizesi başvurumu randevu gününde şahsen gelmeme gerek kalmadan yapabilir miyim?

Yunanistan vize başvuru aşamasında şahsen bulunma zorunluluğu olmaksızın başvuru işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri aracılığıyla evrakların elden veya kargo yolu ile teslim edilmesi ile birlikte başvuru işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yunanistan Konsolosluğu gerek görmesi halinde başvuru sahibini mülakata çağırabilmektedir. Mülakatı aşamasında gelindiğinde başvuru sahibinin şahsen konsoloslukta bulunması ve mülakat aşamasında sorulan sorulara yanıt vermesi gerekmektedir. Bu aşamada işlemlerin uzaktan yürülmesi söz konusu olmamaktadır.

Yunanistan vize başvurusu Edirne’den nasıl yapılır?

Edirne sınırları içerisinde ikamet eden kişiler başvuruları Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından kabul edilir ve değerlendirilir. Başvuru sahiplerini işlemlerini akredite vize başvuru merkezleri aracılığıyla Edirne ve çevre illerinden gerçekleştirebilmektedir.